CONGRES UPDATE

Live vanuit Boston

Volg hier van 25 maart t.e.m. 29 maart het nieuws vanop het AAD congres in Boston

Van vrijdag 25 maart tot dinsdag 29 maart vindt in Boston het jaarlijkse congres voor Dermatologen plaats. Het AAD is het jaarlijkse wetenschappelijke congres van de American Association of Dermatologie en het grootste dermatologische congres ter wereld.

Eindelijk, … na twee jaar corona was dit het eerste live event dat terug live plaats vinden. Met zijn 15.000 deelnemers was er een mooie opkomst, ook al lag het lager dan de pre-corona edities. Ook dit jaar waren heel wat Belgische dermatologen op deze jaarlijkse afspraak.

Nieuwigheden op het vlak van zeldzame auto-immune blaarziekten

Prof. Dedee Murrell, St Georges Hospital Sidney – Australië

Prof. Murrell is autoriteit op vlak van de zogenaamde ‘blistering’ aandoeningen. Ze was moderator van een sessie rond het thema. Een thema dat daarbij nogal wat aandacht kreeg was de vraag of de standaardbehandeling met rituximab tijdens de corona-epidemie zomaar continue kon worden voorgeschreven. Enkele studies tonen aan dat de meeste dermatologen toch wat terughoudend waren om rituximab voor te schrijven.

Ook al blijft voor de behandeling van pemphigus vulgaris rituximab de hoeksteen, toch verschijnen er aan de horizon nieuwe therapieën. Daarbij wordt vooral gekeken naar FcRn inhibitors en BTK-inhibitors. Prof. Murrell zegt daarover “Op dit moment richten de meeste studies zich vooral op de FcRn-i. Eén van de producten die centraal staat in het onderzoek is efgartigimod”.

Nieuwe test voor vroegdetectie van Mucous membrane pemphigoid (MMP)

Prof. Frederic Caux, CHU Seine-Saint-Denis – Parijs

MMP is een zeldzame auto-immune bulleuze huidaandoening. Ze wordt immunologisch vooral gekenmerkt door afzettingen van IgG, IgA en/of C3 op epidermale basale membraan. Als zeldzame aandoening is een gemakkelijke manier van detectie cruciaal. De diagnose is vooral gericht op de detectie van anitlichamen van Lamini 332. Daarmee zijn we in staat om 10% van de MMP patiënten een correcte diagnose te geven. Maar die test kon tot voor kort enkel uitgevoerd in Duitsland, Japan en de Verenigde staten. Door een nieuwe eenvoudige test; die reeds commercieel verdeeld wordt, is daar nu verandering in gekomen.

Nieuwe behandelingen voor Bullous Pemphigoid

Prof. Aikaterini Patsatsi: Univ. Tessalonki – Griekenland

Bullous Pemphigoidis is een weesziekte binnen de groep van blaarvormende aandoeningen. In het verleden was er amper interesse in onderzoek rond die zeldzamen aandoeningen. Maar komt verandering in. “Er is een groeiende interesse van pharmaceutische bedrijven voor het opzetten van klinische studies rond Bullous Pemphigoid”, zegt Prof. Patsatsi daarover.

In de eerste plaats wordt onderzocht of bestaande medicatie ook voor deze patiëntengroep een mogelijke therapie kan zijn. Zo is er op dit ogenblik onderzoek lopende rond het gebruik van rituximab, dupilimab en omalizumab bij Bullous Pemphigoid.

Maar er is meer. Ook nieuwe targets worden komen in het visier. Zo recruteert Prof. Patsatsi op dit ogenblik patiënten voor fase 2 onderzoek, waarbij het inhiberen van IL5 of 17 wordt uitgetest.